20
Sausio 2022

Sveikatai palankių užkandžių fiesta! Receptų idėjos!

Šalies mokyklose startavo sveikos gyvensenos ugdymo programos „Sveikatiada“ organizuojamas nacionalinis konkursas „Mano mėgstamiausias užkandis“! Sveikatai palankiai užkandžiauti šiais metais kviečia ir programos partnerė, Baltijos ir Šiaurės šalyse lyderiaujanti riešutų ir džiovintų vaisių tiekėja „Arimex“.  Sausio 21–vasario 28 dienomis šalies mokyklose ypatingas dėmesys bus skiriamas vaikų sveikos mitybos įgūdžių formavimui. Skelbiame 1 mėnesį sveikų pasirinkimų ir kviečiame burtis į komandas mokyklose sveikatai palankių užkandžių gamybai! 

 

Sveikesni nutelos skonio saldainiai

9265CE49-1866-4F78-AC5D-FBA428603975.JPG

Ingredientai:

• 150g kepintų ARIMEX lazdyno riešutų be luobelės (~20min vis pavartydama kepiau orkaitėj)

• 150g ARIMEX džiovintų datulių be kauliukų

• 4 v.š. kakavos

Papildomai:

• kakavos

• sezamo sėklų

Eiga:

Maisto smulkintuve smulkinti lazdyno riešutus iki riešutų sviesto konsistencijos. Sudėti datules, kakavą ir vėl viską smulkinti iki vientisos masės. Rankomis formuoti rutuliukus, kuriuos vėliau volioti kakavoje arba sezamo sėklose. Palaikyti šaldytuve.

3 ingredientų 'braunis' (be miltų, be pridėtinio cukraus)

3 ingredientų 'braunis' (be miltų, be pridėtinio cukraus)

Ingredientai:

• 6 pernokę vidutinio dydžio bananai

• 250g ARIMEX žemės riešutų

• 50g kakavos miltelių

Eiga:

Žemės riešutus paskrudinti 170 laipsnių orkaitėje apie 10 min. Riešutus supilti į trintuvą ir trinti apie 15 min., kas keletą minučių vis nuvalant ant trintuvo sienelės nusėdusius riešutų gabalėlius, riešutus trinti iki kreminės konsistencijos - taip pagaminame riešutų sviestą! Bananus sutrinti šakute, supylti riešutų sviestą ir suberti kakavą, viską labai gerai išmaišyti. Masę pylti į kepimo popieriumi išklotą skardą, viršų papildomai pabarstyti graikiniais riešutais ir kepti 180C 45min, prieš pjaustant ir valgant leisti šiek tiek atvėsti.

Keptuvėje kepta granola

C9F43C27-54BF-43B9-B6C5-FE3C02BD63B6.JPG

Ingredientai:

• 1 v. šaukštelis ghi sviesto

• 1 puodelis avižų

• 1/2 puodelio ARIMEX lukštentų saulėgrąžų

• 1/2 puodelio ARIMEX graikinių riešutų

• 3 v. šaukštai klevų sirupo

• 1 a. šaukštelis cinamono

• sauja razinų

Eiga:

Į vidutiniškai įkaitintą keptuvę sudėti ghi sviestą, suberti avižas, saulėgrąžas, graikinius riešutus, viską apipilti cinamonu. Vis pamaišant kepti 8-10min. Avižoms ir riešutams įgavus lengvai rudą spalvą, patraukti nuo ugnies ir įmaišyti razinų. Granolą suberti į indą ir naudoti kur vaizduotė leidžia: ant jogurto, į košę, su pienu, vaisiais ar tiesiog be nieko.

1 mėnuo sveikų pasirinkimų

Kad sveikatai palankių užkandžių gamybos procesas ne tik naudingas, bet ir labai smagus jau netruko įsitikinti ir Vilniaus lopšelio-darželio „Pilaitukas“ bendruomenė – būtent jie tapo „Sveikatiados“ konkurso ambasadoriais ir pirmieji išbandė konkurso veiklas: sportavo su „Arimex“ PISTACIJA, gamino bananų ir riešutų sviesto užkandį. Kaip jiems sekėsi kviečiame žiūrėti čia.

 

Daugiau apie tai, kaip pasirūpinti sveikatai palankia vaikų mityba, juos išleidžiant į mokyklą, skaitykite čia.