12
Gruodzio 2022

Saldu, bet sveika: ką per Kalėdas dovanoti smaližiams?

Kokybiški maisto produktai – puiki Kalėdų dovana, visgi mitybos specialistai pastebi, kad nors dovanodami dovanas išreiškiame rūpestį, pasirinkimai ne visuomet būna draugiški mūsų sveikatai. Kokias valgomas dovanas pasirinkę niekada neprašausite pro šalį, o dovana išties pasitarnaus puikiai jūsų artimųjų savijautai? 

Pasak mitybos specialistės Eglės Mockienės, dažniausias žmonių pasirinkimas per šventes yra dovanoti saldumynus – visgi specialistė įsitikinusi, kad daug didesnį rūpestį būtų galima parodyti ieškant sveikesnių alternatyvų be pridėtinio cukraus.

 

Saldumynai – be pridėtinio cukraus

„Pats geriausias būdas, jei turite laiko ir galimybių, valgomas dovanas patiems pagaminti namuose. Pavyzdžiui, prekybos centre pirktą saldų pyragą galima puikiai pakeisti sveikesniu slyvų pyragu su riešutais –  riešutai yra naudingas riebalų šaltinis, o slyvos tinkamai veikia mūsų virškinimą. Taip pat puikus pasirinkimas naminis riešutų sviestas, kurį mėgsta tiek maži, tiek dideli“, – akcentuoja E.Mockienė, sakydama, kad tokia dovana suteikia ir dar didesnę emociją, nes valgydami jūsų pagamintas dovanas artimieji jus prisimins.

Kitos paprastai pagaminamos sveikų skanumynų alternatyvos – sausainiai iš sėklų arba visų mėgstama granola – maistingieji avižiniai dribsniai su įvairiais džiovintais vaisiais, uogomis, sėklomis ir medumi.

Vitaminai iš gamtos

„Kaip alternatyva įvairiems maisto papildams – dovana, paruošta savo rankomis, kurioje būtų gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų. Vienas pavyzdžių – medaus, riešutų ir džiovintų vaisių mišinys arba tiesiog graži dėžutė aukščiausios kokybės riešutų. Tokia dovana stiprina imunitetą, ilgai negenda, be to, yra labai skani. Valgant džiovintus vaisius gausime daugybę organizmui reikalingų mikroelementų – kalcio, magnio, kalio, geležies, fosforo, natrio, A ir B grupės vitaminų, be to juose gausu skaidulinių medžiagų“, – idėjomis dalinasi mitybos specialistė.

Pasak E. Mockienės, riešutai turi ir svarbią simboliką jau nuo senų laikų. Tai ilgaamžiškumo, gamtos virsmo ženklas, todėl riešutus tinka ne tik dovanoti, bet ir jais paįvairinti vaišių stalą: „Graikiniai ir lazdyno riešutai nuo seno naudojami Kūčių vakaro burtams. Be to, jau senais laikais džiovintais vaisiais ir riešutais būdavo gardinami pyragai. Todėl ši dovana pradžiugins ir mėgstančius gaminti, ir norinčius gyventi sveikiau“.

Valgomai dovanai – savi reikalavimai

Ruošiant valgomas dovanas patiems, svarbu nepamiršti prie dovanos nurodyti, kas tai, pateikti jos sudėtį, jei yra alergenų, taip pat nurodyti, kiek laiko dovana galioja ir kokiu būdu ją laikyti.

„Šiuo atžvilgiu riešutai yra geras pasirinkimas, nes jų galiojimo laikas išties ilgas. Kad dovanų galiojimo laikas pailgėtų, reikėtų nusimatyti ilgesnio galiojimo produktus, tokius kaip prieskoniai, džemai ar riešutų sviestas, pasigaminti iš anksto, tuo tarpu, sausainių be pridėtinio cukraus ir kitų greičiau suvartoti reikalingų produktų gamybą geriau pasilikti paskutinėms dienoms“, – praktiniais patarimais dalijasi riešutų ir džiovintų vaisių tiekėjos „Arimex“ Kokybės specialistė Vaida Prokopimienė.

Pasak specialistų, norint, jog valgoma dovana būtų naudinga ne tik sveikatai, bet ir gamtai, ją reikėtų pakuoti į aplinkai draugiškas pakuotes, pavyzdžiui, stiklainius, indus, kurie gali būti naudojami daug kartų, arba perdirbamas pakuotes: „Gera idėja savo pagamintą dovaną iškart sudėti į priešpiečių ir pietų dėžutes, jas gražiai papuošus – tai puiki ir neabejotinai panaudojama dovana“, – įsitikinusi V. Prokopimienė.

Valgomos dovanos pasiūlymas – keptuvėje keptos granolos receptas

Ingredientai:

• 1 v. šaukštelis ghi sviesto

• 1 puodelis avižų

• 1/2 puodelio lukštentų saulėgrąžų

• 1/2 puodelio graikinių riešutų

• 3 v. šaukštai klevų sirupo

• 1 a. šaukštelis cinamono

• sauja razinų

Eiga:

Į vidutiniškai įkaitintą keptuvę sudėti ghi sviestą, suberti avižas, saulėgrąžas, graikinius riešutus, viską apipilti cinamonu. Vis pamaišant kepti 8–10min. Avižoms ir riešutams įgavus lengvai rudą spalvą, patraukti nuo ugnies ir įmaišyti razinų. Granolą suberti į dovanai skirtą indą – paruošta!